Den 7. september 2016 annonserte Hewlett-Packard Enterprise at de ville skille ut «non core software assets» fra selskapet og fusjonere denne delen av virksomheten med det britiske programvarehuset Micro Focus. Transaksjonen er anslått å gi HPEs eiere (aksjonærer) verdier for ca. 8,8 milliarder dollar i form av 2,5 milliarder dollar i kontanter (til HPE) og 50,1% av aksjene i det nye selskapet. Hva betyr dette for HPE Software kundene?
Programvare som omfattes
I annonseringen til HPE ble det sagt at HPE beholder mye programvare selv. Det som kjennetegner de produktene som beholdes i HPE er at de er maskinvarenære produkter, dvs. produkter som er tett knyttet til HPEs egne servere, lagringssystemer eller nettverksenheter. Dette er produkter som i all hovedsak allerede var en del av maskinvaredivisjonene (Enterprise Group som det heter internt i HPE). All programvare som ikke er knyttet til maskinvare er med i avtalen med Micro Focus. Programvare for IT drift, service management, big data, sikkerhet, test, etc., som frem til nå har vært utviklet, solgt og supportert av HPE Software (og levert til markedet av deres partnere), er med.
Hvem er Micro Focus?
Micro Focus har eksistert i ca. 40 år (veldig lenge for et programvareselskap!), og er mest kjent for sine løsninger for å knytte sammen stormaskinmiljøer og Windows/Unix miljøer. Men i løpet av de siste 10 årene har selskapet hatt en vekststrategi basert på oppkjøp av andre programvareselskaper. De har følgelig bygget en meget bred portefølje, men har i stor grad beholdt de opprinnelige «brands», heller enn å kalle de nyervervede produktene for Micro Focus et-eller-annet. Følgelig er det mange som ikke vet at Novell, Suse, NetIQ, Borland, etc. er en del av Micro Focus familien (gå til www.microfocus.com for mer informasjon om produktene).
Med fusjonen med HPE Software endres mye. I regnskapsåret som sluttet 30. april 2016 omsatte Micro Focus for 1,25 milliarder dollar. Med oppkjøpet av Serena Software våren 2016 øker omsetningen med 150-200 millioner dollar, til totalt 1,4 milliarder. Inkludert HPE Software sin portefølje blir totalen mer enn tredoblet. Dette sier en del om størrelsen av denne transaksjonen for Micro Focus, og samtidig hvor sentral HPE porteføljen vil være i totalen.
Konsekvenser for kundene
For HPE Software kundene, med SaaS-løsninger som Service Anywhere eller AppPulse, eller installert programvare som ALM, LoadRunner, Service Manager eller NNMi, vil dette få lite å si på kort sikt. Transaksjonen vil ta måneder å gjennomføre, og deretter er det «business as usual» som gjelder. Og siden partnerkanalen videreføres slik den er, vil partnerne skjerme kundene fra eventuelle mindre konsekvenser av de annonserte endringene.
Ser man på Micro Focus sin historikk gjennom de siste ti årene, med en rekke oppkjøp, har de i stor grad bevart og videreutviklet de løsninger de har kjøpt opp. Dette er trolig strategien med hensyn på de produktene som kommer inn fra HPE Software også. Men en viss grad av integrasjon bør man kunne forvente, samt at overlapp blir redusert over tid. Men på kort sikt (2-3 år) blir det nok «business as usual».
Micro Focus, i likhet med de fleste leverandører, er meget klar over at kundene er virksomhetens viktigste ressurs, og det er derfor viktig å ta vare på og utvikle dem videre. Vi forventer derfor at det i integrasjonsperioden som ligger foran oss vil bli enda større fokus på å sikre høy kundetilfredshet, både for de som har produkter installert i egen infrastruktur, og de som benytter løsninger som en tjeneste – SaaS.
SaaS er sentralt
Hverken Micro Focus eller HPE har uttalt noe om at det ene eller andre produktet er «mest sentralt» i denne transaksjonen. Men det er helt opplagt at i den overgangen som er i markedet i dag fra «on-premise» løsninger installert hos kunden, til SaaS løsninger som benyttes via nettet, så har helt sikkert HPEs veletablerte SaaS løsninger spilt en rolle. Det er her veksten fremover vil komme, som skal betale for den store investeringen som oppkjøpet/fusjonen er.