Det snakkes mye om forskjellige typer løsninger basert på IoT (Internet of Things, eller på norsk «tingenes internett»). Mye av dette drives frem av organisasjoner som ikke har en bakgrunn fra Internet-løsninger. De har lite kunnskap om tilhørende arkitektur og krav til overvåking, integrasjon og bruk av standarder. En konsekvens at dette er at mange IoT-løsninger sliter med en eller flere av fire typiske svakheter:
Overvåking og administrasjon
På 80-tallet og tidlig på 90-tallet var dette typisk for nettverksutstyr som svitsjer og rutere. Med SNMP som en standard for overvåking fikk utstyret mulighet til sikker fjernadministrasjon. Dagens IoT løsninger mangler ofte begge disse funksjonene.
Sikkerhet
Alt utstyr som settes opp i et nettverk er sårbart. Dette gjelder spesielt for angrep via nettverket. For å hindre at uvedkommende får tilgang til utstyret og dets data, må derfor sikkerhet være innebygget. Vi har sett mange eksempler på at IoT utstyr har vært benyttet til å spre virus eller delta i DDoS angrep fordi sikkerheten er mangelfull.
Integrasjon
IoT-løsninger er så godt som alltid en del av et større hele. Det er derfor viktig at det støtter standardiserte (og sikre!) protokoller. Dersom dette er på plass, kan man enkelt integrere datainnsamling fra flere leverandørers utstyr og skape et godt grunnlag for dataanalyse.
I dag benyttes et bredt utvalg av protokoller, både proprietære og standard. Mange løsninger er også bygget som en «komplett» en-leverandør løsning med utstyr, administrasjon og analyse fra én leverandør. Disse forholdene gjør integrerte løsninger for en kunde med mer enn ett behov til en utfordring.
Kommunikasjon
Antallet kommunikasjonskanaler og –protokoller som benyttes er stort. Ofte er det også basert mer på hvilke leverandør som selger løsningen enn på tanken om at kunden trenger en integrert, helhetlig løsning for sine behov.
IoT krever nøye planlegging og spesifikasjon
Virksomheter som skal i gang med IoT-løsninger bør derfor tenke nøye gjennom disse fire områdene på forhånd. De bør også stille krav til leverandørene om at de må levere integrerbare, sikre og overvåkbare løsninger. IoT er derfor noe som krever nøye planlegging og spesifikasjon, selv om det kan høres overkommelig ut å bare «sette i gang» med en pilot og bygge videre på den etter hvert.
Vi anbefaler derfor at man bygger på en generell arkitektur der man finner frem til hvilke løsninger eller produkter som skal inngå i hver del. Dermed sørger man for at arkitekturen er komplett, også før en pilot. Men selve pilotprosjektet kan gjerne være begrenset til deler av løsningen, så lenge man har en komplett løsning i tankene.
Vår anbefaling
I figuren nedenfor illustrerer vi hvordan Manag-E ser for seg en komplett arkitektur:
Mange IoT-prosjekter starter som en loddrett søyle midt i denne figuren, og har ofte mest fokus øverst og nederst. Det vil si at man fokuserer på tingene (sensorer og andre enheter) og på å visualisere data og resultater av analyse av disse (ikke minst grafisk). Men ved utrulling må man ta hensyn til alt det andre også. Herunder utviklings- og testmiljø, sikkerhet og tilgangskontroll på alle nivåer, funksjoner for administrasjon og kontroll. Man må her også ta stilling til hvorvidt noe av databehandlingen skal gjøres ute ved «ytterkanten», ofte kalt «fog computing» eller «edge computing».
For mer informasjon om Manag-Es tjenester og løsninger knyttet til IoT, kontakt salg@managenordic.no eller ring oss på 67101490.
Du er kanskje også interessert i: