Industri 4.0
På torsdag 15. juni arrangerte Norsk-Tysk Handelskammer seminar om Industri 4.0, og vi i Manag-E var tilstede. Dagens første taler var statssekretær Lars Jacob Hiim som kunne presenterte Stortingsmelding 27 (2016–2017) «Industrien – grønnere, smartere og mer nyskapende.»
Meldingen vektlegger bruken av kompetansehevning for å mestre det grønne skiftet og baserer seg blant annet på innspill fra industrien selv og en studietur til Tyskland. Næringsministeren sammen med øvrig næringspolitisk ledelse, representanter fra embetsverket og en delegasjon fra næringslivet i Norge tok turen til München og Stuttgart for å besøke blant annet Fraunhofer-nettverket.
Digitalisering av industrien
Tyskland har kommet langt i digitaliseringen av industrien og har etablert kompetanseplattformen Industri 4.0, som nå er på sin versjon 2. Originale Industri 4.0 ble avsluttet og versjon 2 ble startet opp med målsetningen om å konkretisere arbeidet, forteller Dr. Carsten Polenz. Han er ansatt i SAP, men bruker all sin tid på å bidra i kompetanseplattformen. Konkretiseringen skal hjelpe SMB-segmentet i gang med digitaliseringen.
Norge ligger heller ikke på latsiden innen digitalisering av industrien og det er etablert et stort antall kompetanseklynger og det samarbeides på tvers av industri og også til en viss grad blant konkurrerende bedrifter – såkalt coopetition. Bjørn Are Skogstad fra Innovasjon Norge er leder i Norwegian Innovation Clusters NCE (Norwegian Centres of Expertise) og GCE (Global Centres of Expertise). Han kan fortelle om gode resultater av dette samarbeidet.
Men hva er det som er essensielt for å komme i gang med digitaliseringen og bli med på den digitale industrielle revolusjonen?
Dataanalyse
Det var på tide å høre fra de som allerede hadde fått resultater og hadde etablert en beste praksis.
Axel Demmer fra Fraunhofer IPT kom til konklusjonen at «analyse av data er essensielt for digitaliseringen». Lars Erik Wetterwald fra SINTEF Raufoss Manufacturing konkluderte med at:
digital infrastruktur er minst like viktig som produksjonsutstyret
Å ha kontroll på sine data, og bruke de aktivt i produksjonen for å forbedre produktene og lønnsomheten er nøkkelen og det Industri 4.0 handler om.
I den avsluttende paneldebatten ble det drøftet om det er mulig å rett og slett droppe Industri 4.0 og fortsette som før. Odd Myklebust fra SINTEF Raufoss Manufacturing svarte konsist: «Man kan være Amish om man vil».
Dersom du vil ta del i den digitale revolusjonen, har vi i Manag-E kompetanse og løsninger til å hjelpe.