Automatisering av IT funksjoner og prosesser (ofte kalt RPA for Robotic Process Automation eller ITPA for IT Process Automation) er et viktig, om ikke helt nytt begrep som enhver IT avdeling må forholde seg til. For på litt sikt vil vi alle bli stilt overfor spørsmålet: Automatiser eller bli overflødig! Men hva kan vi automatisere, hvordan gjør vi det og hva kan vi – eller virksomheten vi jobber for – tjene på det?
Mange rutiner og prosesser i IT, og i virksomheten for øvrig, utføres igjen og igjen, med små – om noen – forskjeller. De fleste slike repetitive oppgaver kan standardiseres, parametriseres og automatiseres. Det er viktig at man utfører alle tre leddene, og som et grunnlag for dette, må man gjøre en gjennomgang av praktiske tilfeller hvor rutinen eller prosessen har vært utført.
Ved å standardisere drar man ut essensen av oppgaven og lager en klar, konkret, «firkantet» beskrivelse av denne, som kan benyttes som grunnlag hver eneste gang rutinen/prosessen skal utføres. Forskjellene mellom de enkelte tilfeller benytter man til å definere et sett med parametre som man så legger inn som opsjoner eller variable som velges når automatiseringen utføres. Med f.eks. fire parametre som hver kan ha fire forskjellige verdier, får man hele 256 alternativer ut av en standardisert oppgave.
Automatiseringsverktøy
Gode automatiseringsverktøy gjør det da mulig å lage en standardisert prosess som kan produsere 256 forskjellige resultater. Tar man et enkelt eksempel som å opprette en virtuell maskin, og parametriserer f.eks. valg av OS, antall CPUer, mengde memory og disk, kan den ene standardiserte oppgaven benyttes til å lage et vell av virtuelle maskiner. Det eneste som gjenstår, er da å ha en portal å sette det hele inn i, som gjør det enkelt å bruke.
Et godt eksempel på en komplett «automatiseringspakke» er Cloud Service Automation Suite, som omfatter portal, automatiseringsverktøy, OS installasjon, programvareinstallasjon, mm. Her følger det med en rekke ferdig automatiserte oppgaver, som man kan bruke slik de er definert, eller tilpasse til egne behov.
Hvorfor automatisere?
Hvor ligger fortjenesten, for det er jo en kostnad, både i løsning (programvare) og arbeid? Generelt sett finner man besparinger innen følgende områder:
- Bedre tilgjengelighet (redusert nedetid), ved at oppgaver utføres raskere og med høyere presisjon (ingen menneskelige «slurvefeil»!)
- Skalerbarheten er nesten ubegrenset, ved at oppgaver kan gjøres i parallell, uavhengig av antall ansatte man har, og følgelig utføres på meget kort tid
- Sikkerheten forbedres, ved at endringer som er standardiserte (f.eks. konfigurasjonsendringer, programvareoppdateringer etc,) utføres både raskt og korrekt, og for «alle», ikke bare for de serverne eller brukerne som har prioritet
- Kunnskapen beholdes i organisasjonen, ikke i menneskene, slik at man ikke blir like sårbar for at nøkkelmedarbeidere slutter
- Mulighet for større grad av selvbetjening, ved at brukerne kan utføre oppgaver gjennom en portal, heller enn å sende inn bestillinger på epost eller via servicedesk
Hva kan automatiseres?
Det er nærmest ingen grenser for hva slags oppgaver som kan automatiseres. Generiske IT automatiseringsverktøy som f.eks. Operations Orchestration (se bildet nedenfor) kan benyttes ikke bare for IT-driftsoppgaver, men for enhver oppgave som det finnes programvare for å utføre.
Når man tar automatisering i bruk, kan man få gevinster raskt. Dette har to årsaker: For det første de arbeidsbesparelsen som overgang fra manuell til automatisk oppgaveutførelse innebærer. Men den andre gevinsten kan på sikt bli mye større, nemlig at det blir enklere å raskere å bestille det som utføres automatisk enn manuelt, og man får vridd virksomheten bort fra å bestille mange «tilpassede» manuelt utførte oppgaver fra IT, til å preferere færre, standardisert og automatiserte oppgaver.
For mer informasjon om automatisering generelt, eller verktøy for automatisering, kontakt Manag-E på mail salg@managenordic.no eller telefon 6710 1490.
Du er kanskje også interessert i: