4 MIN LESETID

Kan jeg vennligst få snakke med roboten?

Den lille chat-boten i hjørnet? Det er ikke lenge til du slipper å krysse den ut. Fordi den faktisk vil forstå hva du mener! 

Du vet den lille boksen i høyre hjørne som popper opp når du er inne på en nettside? “Hei, jeg heter Ingvar, hva kan jeg hjelpe deg med?”. Du vet veldig godt at boksen ikke heter Ingvar. Boksen er kunstig, og ikke alltid så intelligent. 

Derfor fører du pilen automatisk mot krysset i hjørnet, fordi du vil heller: “SNAKKE MED ET MENNESKE!”. Den lille liksom-Ingvar skjønner jo ikke hva du mener. Den vil helst ha enkle spørsmål fra deg og gi enkle svar tilbake, enkle for Ingvar, som å linke til en eller annen nettside hvor du igjen må lete etter svaret ditt. Argh! Det tar tid. Sjelden effektivt. 

Og det fører til at kunder – eller ansatte, som trenger hjelp til alt mulig hele tiden, om chatboten brukes internt – blir frustrerte og irriterte. Men! Hva om vi straks begynner å faktisk foretrekke “Ingvar”? 

Chatten i hjørnet vil faktisk forstå hva du mener

For én uke siden samlet Manag-E Nordic AS en rekke bransjeledere på Aker Brygge for å gi dem et godt og tidlig innblikk i verdens største snakkis akkurat nå, nemlig kunstig intelligens – eller AI – og hvordan dette nye og litt uhåndgripelige best kan benyttes innad i norske bedrifter. 

– Vi har alle, la oss si, “varierte erfaringer” med virtuelle agenter, sa Jacques Conand, Produktdirektør i OpenText, til humring fra salen. Han fløy inn fra London til Oslo for å fortelle at virtuelle agenter i dag egentlig bare guider deg til det nærmeste svaret i en allerede klassifisert katalog av tjenester, men at de i framtiden:

– Vil forstå intensjonen bak alle spørsmål! Da vil du få et faktisk menneskeaktig svar, heller enn en link. Samtidig vil boten beholde historikken og konteksten bak alle spørsmål og svar til neste gang du bruker den, sa Conand som mener det finnes et enormt potensial i LLM, altså Large Language Models, som ruller ut nå. ChatGPT er et eksempel på det. 

Dette AI-verktøyet kan også brukes for ESM, altså Enterprice Service Management, for å svare enda bedre på alle internrelaterte spørsmål. Slik at det går raskere å få reparert den PC-en, eller å få tak på det nøkkelkortet som forsvant.  

Conand2-1024x737

 

Chatterbox 2.0 – neste generasjons virtuelle agenter

Det vil med andre ord gå raskere og enklere å chatte med chat-boten om ikke så alt lenge. Drømmen er jo at vi skal begynne å stole på at den faktisk kan hjelpe oss. Kanskje bedre enn det mennesket som faktisk heter Kristoffer eller noe i den andre enden, han som jo har større sjanser for å gjøre en menneskelig feil, ikke har tid, er syk, heller vil gjøre noe annet enn å hjelpe deg akkurat nå. Mens Ingvar, roboten, han er alltid beredt. Og snart også mange hakk smartere enn sin forgjenger som ofte sier “Beklager, det vet jeg ikke”.  

Like før Conand ble med alle seminar-deltakerne og gjengen fra Manag-E Nordic ut i båt for å samles til middag på Dyna Fyr, huket vi tak i ham for et siste spørsmål.

– Hvor langt kan utviklingen av virtuelle agenter gå, kan de en dag utvikle personlighet og emosjonell intelligens?   

– De har ikke følelser, men de kan allerede snakke med deg med en gitt stil, fordi de har blitt trent til å svare på en lang rekke kommunikasjonsmåter som kan gi et inntrykk av at de har personlighet. Testen for å sjekke kvaliteten på hvor godt AI interagerer med mennesker i forhold til oss selv kalles “The Turing Test”, og de aller fleste LLM-ene som finnes i dag har fått bestått, sier han.

_ Som vil si?

– At de objektivt sett i dag kan sees på å inneha menneskelige kvaliteter i sin måte å kommunisere på.