6 MIN LESETID

Det er på tide å si farvel til den kjipe chatboten nede i hjørnet: Slik får du en AI-assistent som skjønner akkurat din virksomhet

Antallet henvendelser som må tas hånd om manuelt er fortsatt altfor høyt hos norske kundesentre. Slik trenger det ikke være. Velkommen til bedriftens egen, private AI.

Belastningen på norske kundesentre er høy. Altfor mye må gjøres manuelt, til tross for at mange virksomheter har en virtuell assistent. Responsen fra en slik chatbot nede i hjørnet ender som regel med et klønete, robotaktig og veldig lite hjelpsomt “Her er noen forslag jeg har funnet”. Høres det kjent ut? 

Resultatet er ofte frustrerte brukere som må lete etter løsningen på egen hånd. Eller forstyrre en kollega for å få hjelp til å komme videre. 

Samtidig har ChatGPT entret banen. Mange beskriver generativ AI som et vendepunkt, men fallgruvene er potensielt mange. Og bekymringsfulle. For hvor godt passer en slik tjeneste på dataene i bedriften? Kan du stole på at informasjonen den får tilgang til, ikke havner på avveie? 

Vi blir fort vant til gode, nye løsninger. Det vet IT-avdelingene i norske virksomheter veldig godt. Bedrifter som vil møte kundene og brukernes forventninger, føler presset for å tilby generativ AI. Samtidig er de urolige for om sikkerheten kan ivaretas. Dessuten blir noen også nødt til å vedlikeholde løsningen. Og den skal helst være rimelig å ta i bruk også!

En gordisk knute for IT-sjefer? Bare tilsynelatende.

 

Privat, generativ AI-assistent innebygd i systemene du bruker

I juli 2023 slapp OpenText nyheten om at de snart vil tilby sin egen generative AI-tjeneste for saksbehandlingssystemet SMAX. De viste frem en teknisk forhåndsvisning – og siden i fjor har teknologiselskapet ikke ligget på latsiden. Nå lanserer de full tilgjengelighet på deres AI-agent.

Navnet er IT Operations Aviator – i kortversjon Aviator. Det er en sikker generativ AI-tjeneste som drives av Opentexts egne, store språkmodell (LLM). Og hvordan funker den?

Forestill deg at du har din helt egne ekspertassistent, som alltid er tilgjengelig, som lærer over tid – og finner den mest relevante informasjonen. En AI innebygd i SMAX, som yter bedre service og automatisk løser problemer. 

Ikke for alle og enhver. Men for akkurat dere. En AI-assistent som tenker som virksomheten deres tenker, løser problemer som finnes hos akkurat dere. Og som derfor kan forbedre flyten. 

Aviator kobler seg til bedriftens innhold for å levere menneskelignende, kontekstuelt relevante svar på brukeres forespørseler. Det betyr at brukerne får svarene de trenger, når de trenger dem. Uten å være avhengige av kundestøtte eller bekymre seg for at de bryter personvernet. 

Med andre ord: Endelig en Bedrifts-AI som leverere det brukerne har behov for. Og som blir smartere jo mer dere bruker den!

 

Les mer om SMAX

 

Drøssevis av bruksområder som skapt for Aviator 

 • Aviator slipper generativ AI-kreftene sine løs på en selvbetjeningsstøtte uten like: Den kan svare på komplekse spørsmål, oppfylle informasjons- og tjenesteforespørsler, håndtere tickets og utføre handlinger
 • Den hjelper menneskelige operatører med svar og forslag i sanntid mens de gjør telefonsamtaler eller chatter direkte med sluttbrukerne. Rask tilgang til data med riktig kontekst betyr at informasjonen den gir alltid er saksrelevant. Det betyr raskere løsning for sluttbrukeren!
 • Aviator gir saksbehandleren oppsummering av samtaler, saker, løsninger – og tilbyr AI-generert personlig innsikt. For eksempel oppfølgingsmeldinger og individuelt tilpassede coaching-råd
 • Den konsoliderer bedriftens kunnskapsbase – og avdekker duplikater, lignende dokumenter – og dokumenter som er utdaterte

 

DALL·E-2024-01-19-14_09_08-An-enhanced-editorial-illustration-in-a-realistic-or-hyper-realistic-style-emphasizing-the-contrast-between-traditional-les-4

 

Med andre ord har Aviator potensial til å revolusjonere interne kunnskapshåndteringssystemer. Den gir ansatte tilgang til kunnskap ved å formulere henvendelser på en måte som ligner på en samtale de kunne hatt med en menneskelig kollega. Det gjør at instrukser fram og tilbake blir til en løpende dialog. 

 

De viktigste tre funksjonene i Aviator

OpenTexts nye AI-agent IT Operations Aviator kan mye. Her er de viktigste nyvinningene:

 • Bedriftsintelligens:

Aviator kan få tilgang til bedriftsinnhold, svare på spørsmål i sanntid for alle bedriftsfunksjoner – og håndtere store, komplekse dokumenter. Hvordan? Det gjør den ved å bruke semantiske søk (for eksempel ved å be den forklare jobbens prosess for bestilling av en bærbar PC basert på hvilken stilling den som spør har). Den gir dessuten informasjon i sanntid (for eksempel ved strømbrudd i deler av bedriften) – og den kan finne informasjon som ligger begravd i digre og for mennesker nesten uleselige dokumenter.

 • Personvern og sikkerhet: 

Bedriften har full kontroll over modellens opplæringsdata og på selve opplæringsprosessen. OpenText hoster og drifter sin egen, private store språkmodell (LLM), noe som sikrer integriteten til bedriftens data – og svarene Aviator leverer på bakgrunn av den.

 • Tilgangskontroll: 

Aviator gir svar og informasjon alt etter hvem som spør. Hva den svarer kommer an på den ansattes rolle, plassering og gruppetilhørighet. Bedriften kan merke informasjon og dokumenter med rettighetsetiketter. Brukerkonteksten og datarettighetene håndhever filtrering av tilgangskontroll i sanntid for å sikre at svarene den gir både er relevante – og tillatte. 

 

DALL·E-2024-01-19-14_10_53-Create-two-new-versions-of-the-previous-editorial-illustrations-in-a-wide-format-aiming-for-a-naturalistic-photograph-like--4

 

Generativ AI endrer måten vi jobber på. Private agenter som Aviator kommer til å bli dagligdagse verktøy – og generelle, offentlige språkmodeller kommer til å utfases. 

Å avlaste førstelinja, og sørge for mer og mer berøringsfri kundestøtte – er en av de mest omtalte fordelene innenfor IT- og Enterprise management. 

 • Aviator tar tjenestehåndteringen – og flyten! – i bedrifter inn i fremtiden med tre helt klare fordeler: 
 • Den lar bedriften øke produktivitetsnivået sitt
 • Fordi den er privat, kan du være trygg på at bedriften og dataene er sikre
 • Aviator kan redusere kostnader for tjenesteadministrasjon fordi den avlaster kundesenteret

 

Er du også klar til å ta i bruk generativ AI på ordentlig? Her kan du lese mer om Aviator. Ta kontakt og hør hva den kan gjøre for din bedrift:

 

Rolf Frydenberg, daglig leder i Manag-E Nordic AS:

rolf.frydenberg@managenordic.no | +47 901 27 992